Od dawna już wiemy, że napoje roślinne, mogące zastępować mleko dają świetną
alternatywę, jeśli ktoś nie może, lub nie chce spożywać mleka. W większości przypadków zrezygnuje się z mleka na tle alergii, choroby lub diety, a nie z swobodnej decyzji.
Wielk zaletą napojów roślinnych jest, że są bez laktozy, dlatego uczuleni też mogą ich spożywać. Oczywiście nasiona oleiste i zboża też mogą spowodować alergię, dlatego każdemu warto wybrać składniki odpowiednio do swojej diety i gustu. Kto nie jest uczulony na te składniki, ten może wybrać do woli wśród napojów naturalnych, smakowych i tzw. deserowych.
Dzisiaj już możemy przygotować „mleko” roślinne także w domu. Tylko kwestia naciśnięcia jednego przycisku, jeżeli mamy urządzenie do napojów roślinnych. Także warto, ponieważ te napoje są bez dodatków, zawierają tylko to co lubimy i wolno nam spokojnie spożywać.
Ponad najpopularniejszych składników – kokos, ryż, migdał, owies – także warto spróbować inne nasiona oleiste i zboża, ponieważ każdy z nich czaruje inną kompozycję smaku do naszych kubków. Natomiast trzeba wiedzieć o tym, że roślinne zamienniki mleka mają mniejszą zawartość białka, dlatego warto jest uzupełnić białkami na przykład słonecznika lub kokosu.